Standaryzacja pracy – czy należy wciąż zwracać na nią uwagę? - Jałmużna, Irena (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2017)
Celem opracowania była ocena stopnia wykorzystania standaryzacji w przedsiębiorstwach regionu łódzkiego. Mając na uwadze to, że standaryzacja jest podstawą wdrażania filozofii lean management, zatem niniejsze badania powinny odpowiedzieć na pytanie: czy istnieją różnice w przygotowaniu przedsiębiorstw sektora MSP oraz dużych firm we wdrażaniu współczesnego podejścia doskonalenia procesów. Drugim aspektem tej pracy będzie wskazanie wytycznych dotyczących ukierunkowania obu grup przedsiębiorstw w podnoszeniu standardów realizowanych przez nie procesów.
Keywords: Standaryzacja pracy; Region łódzki; Sektor MSP; Kontrola jakości; productive enterprise; standardization; Lodz province; lean management