Wykorzystanie komputerowej analizy obrazu do oceny jednorodności struktury wybranych tkanin - Owczarek, Magdalena (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2007)
W pracy podjęto próbę określenia nowych parametrów opisu i metodyki oceny jednorodności struktury tkaniny. Jednorodność zdefiniowano jako powtarzalność najmniejszego wycinka ( raportu splotu) oraz powtarzalność zbioru tych elementarnych wycinków. Celem rozprawy było opracowanie metody do oceny jednorodności struktury dla tkanin, w których ta własność jest jedną z najważniejszych (tkaniny barierowe, filtry przemysłowe, inne) z wykorzystaniem cyfrowej analizy obrazu.

In this thesis an attempt was undertaken to de fine new parameters of fa brie structure homogeneity assessment and methodology. Homogeneity is defined as repeatability of the smallest segment (weaving repeat) and repeatability collection of these segments. The objective of this thesis was to prepare the method for assessment homogeneous structure of textiles, for which this property is the most important (barrier textiles, industry filters and others) using digital image analysis.
Using of digital image analysis for evaluation of selected fabric structure homogeneity
Opracowanie jest streszczeniem rozprawy doktorskiej autorki. Promotorem jest Prof. dr hab. inż. Józef Masajtis.
Keywords: jednorodność struktury tkaniny; komputerowa analiza obrazu - włókiennictwo; ocena jednorodności struktury tkaniny; uniformity of the structure of the fabric; computer image analysis - textiles; assessment of the homogeneity of the fabric structure