Studia podyplomowe jako element koncepcji Lifelong Learning - Lendzion, Jarosław (Wydawnictwa Politechniki Łódzkiej, 2015)
Współczesne społeczeństwo i gospodarka, charakteryzują się tym, że następują w nim niezwykle dynamiczne zmiany, a wiedza ma priorytetowe znaczenie. Zatem człowiek, nie chcąc dopuścić do dezaktualizacji posiadanej wiedzy, powinien nieprzerwanie, przez całe życie się uczyć. Przeobrażenia wynikające z powstania społeczeństwa informacyjnego i gospodarki opartej na wiedzy nie dotyczą tylko edukacji, ale wszystkich obszarów funkcjonowania jednostki, w tym pracy. Wiedza i wykształcenie staje się jednym z kluczowych zasobów kapitału społecznego i stanowi jeden z najistotniejszych warunków zapewniających jednostce efektywne funkcjonowanie. Wykształcenie umożliwia łatwiejsze radzenie sobie w sytuacjach ekstremalnych i szybsze przystosowanie się do zmian. Dynamika zmian wymusza ponowne uczenie się, zmianę kompetencji. Niniejszy artykuł przedstawia miejsce, rolę i znaczenie studiów podyplomowych w kontekście idei uczenia się przez całe życie.

Modern society and economy, characterized by the fact that it followed an extremely dynamic changes, and knowledge is a priority. Thus, man, not wanting to prevent the obsolescence of knowledge, should continuously, lifelong learning. The transformations resulting from the emergence of the information society and knowledge-based economy affect not only education, but all areas of the company, including employment. Knowledge and education is becoming one of the key social capital resources and is one of the most important conditions for ensuring the effective functioning of the unit. Education makes it easier to cope in extreme situations and faster to adapt to change. The dynamics of change forces a relearning, change competence. This article presents the place, role and importance of post-graduate studies in the context of the idea of learning throughout life.
Post-graduate studies within the concept of Lifelong Learning
Keywords: organizacja i zarządzanie