Nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach nowej gospodarki – implikacje w sektorze TSL - Misztal, Anna (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
W naukach ekonomicznych i o zarządzaniu istnieje szereg zjawisk i problemów badawczych, które pomimo prób ich kwantyfikacji, opisu i naukowego wyjaśniania pozostają wielowymiarowe i nie znajdują jednolitych rozwiązań. Zagadnienia wyboru odpowiednich metod zarządzania rozwojem przedsiębiorstwa są niezwykle interesującym problemem badawczym. Rozwój ten determinowany jest przez szereg czynników zarówno o charakterze wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Niewątpliwie złożoność uwarunkowań nowej gospodarki oraz technologii informacyjno-komunikacyjnych ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania i rozwoju organizacji. Wybór odpowiedniej metody ma ważne znaczenie dla efektywności podejmowanych działań. Podstawowym celem opracowania jest zaprezentowanie wybranych metod zarządzania przedsiębiorstwem w warunkach nowej gospodarki. Szczególną uwagę poświęcono analizie przedsiębiorstw z sektora TSL. Początkowe rozważania zawierają omówienie podstawowych zagadnień teoretycznych związanych z nową gospodarką i metodami zarządzania. W dalszej części opracowania opisano wybrane metody zarządzania wykorzystywane przez przedsiębiorstwa transportowe.
Keywords: benchmarking models; Lean Management; e-biznes; Lean Thinking