Misiak, MarzenaIrzyniec, Zbigniew2015-06-032015-06-032009Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2009 z.73 s.73-81 sum.1509-7013P-37820000026284W serii gł. nr 1058http://hdl.handle.net/11652/250Badano zmiany zawartości polifenoli i antocyjanów oraz właściwości przeciwutleniających liofilizowanej aronii przechowywanej w temperaturze 3, 23 i 40°C. Stwierdzono, że temperatura przechowywania wywiera silny wpływ na badane wyróżniki. Wykazano, że najkorzystniej jest przechowywać liofilizaty aronii w warunkach chłodniczych(3°C).The research present changes of antioxidant properties of freeze - dried chokeberries storaged in various temperatures. The temperature and storage time have the pronounced effect on antioxidant properties. Storage in cooling conditions (3°C) is the most advantageously.application/pdfplaronialiofilizowana aroniatemperatura przechowywaniaWpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość poloifenoli i właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aroniiEffect of the temperature and storage time on polyphenol content and antioxidant properties of freeze - dried chokeberriesArticle