Kształtowanie bezpiecznych zachowań pracowników. Teoria i praktyka Behavior Based Safety. - Znajmiecka, Marta; Boczkowska, Katarzyna (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2020)
Przedmiotem monografii jest analiza czynników mających istotne znaczenie w kontekście wyboru zachowania jednostki w sytuacji pracy oraz wskazanie możliwości jego modyfikacji przez proces Behawior-Based Safety (BBS). Celem nadrzędnym publikacji jest prezentacja metodyki wdrożenia i prowadzenia procesu BBS w organizacji. Chociaż bezpieczeństwo oparte o zachowania (BBS) to idea funkcjonująca z powodzeniem na całym świecie od wielu lat, to nie doczekała się zbyt wielu publikacji, a na rynku polskim prezentowana monografia jest pierwszą tego typu monografią [...]. Monografia składa się z dwóch części. Część pierwsza, poświęcona wybranym aspektom funkcjonowania jednostki w sytuacji zagrożenia, obejmuje cztery rozdziały, w których zaprezentowane zostały zagadnienia związane z problematyką wypadkowości, psychologiczne aspekty związane z bezpieczeństwem, omówione zostały istotne czynniki wpływające na zachowanie jednostki w sytuacji ryzyka oraz stosowane w organizacjach metody prewencji i profilaktyki wypadkowej. Część druga prezentuje zagadnienia związane z metodyką prowadzenia procesu BBS w organizacji. Składa się również z czterech rozdziałów, w których zaprezentowana została idea BBS, procedura wdrożenia oraz metody weryfikacji skuteczności wzmiankowanego procesu. W rozdziale ósmym zaprezentowano przegląd badań dotyczących efektywności stosowanych programów profilaktycznych ze szczególnym naciskiem na prezentacje badań pokazujących skuteczność procesu BBS. Monografia przygotowana jest w oparciu o rodzime doświadczenia i na kanwie polskich realiów związanych z problematyką i funkcjonowaniem zasad bezpieczeństwa w przedsiębiorstwach. Adresowana jest do szerokiego grona odbiorców, wszystkich tych, dla których kwestie bezpieczeństwa nie pozostają obojętne, w szczególności dla pracowników służ bhp, studentów inżynierii i bezpieczeństwa pracy, psychologów pracy i organizacji, pracodawców i menedżerów, pracowników naukowych zajmujących się problematyką bezpieczeństwa.
Projekt okładki: Niewiadomska, Agata
Wydanie I
Keywords: systemy bezpieczeństwa pracy; bezpieczeństwo; BHP; Behavior-Based Safety (BBS); wypadkowość; zasady bezpieczeństwa w przedsiębiorstwach; psychologia bezpieczeństwa pracy; accident and operational safety analysis; accident analysis techniques; implementation of Behavior-Based Safety (BBS); organizational safety; psychologia zachowań ryzykownych