Murowany komin pierwszej łódzkiej elektrowni - Kozicki, Jan (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011)
Przedstawiona została konstrukcja i obecny stan techniczny jednego z pierwszych łódzkich murowanych kominów. Jest to wybudowany w 1906 r. komin o wysokości 63,50 m ponad otaczający teren, stanowiący element kotłowni Elektrowni Łódzkiej. W wyniku prawie stuletniej eksploatacji i kilkunastoletniego wytyczenia z użytkowania, komin uległ degradacji. W artykule zanalizowano stan istniejący komina, przedstawiono wyniki badań wytrzymałościowych, geodezyjnych i geotechnicznych oraz oceniono jego nośność z uwzględnieniem obowiązujących obecnie norm.

The design and present condition of one of the first brick chimneys Lodz is presented. This is a chimney built in 1906 with a height of 63.50 m above the surrounding terrain, which is part of Power Plant Boiler in Lodz. As a result of nearly a century of exploitation followed by tens of years of disuse, the chimney j has been degraded. The article analyzes the state of the existing chimney, presents the results of strength, geodetic and geotechnical examinations and assesses its capacity with regard to the current standard.
A mason chimney of the first thermoelectric power station in Lodz