Metoda studium przypadku - egzemplifikacja wykorzystania w naukach o zarządzaniu. - Matejun, Marek (Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Łodzi, 2012)
Jedną z metod szeroko wykorzystywanych w naukach o zarządzaniu jest studium przypadku. Swoją specyfikę wpisuje się w idiograficzne podejście badawcze i jakościowy kontekst badań naukowych pozwalając jednocześnie na precyzyjny opis określonych zjawisk w złożonej rzeczywistości organizacyjnej. W artykule przedstawiono przykłady wykorzystania metody studium przypadku w pracach badawczych oraz w praktyce publikacyjnej nauk o zarządzaniu. Zostały one zebrane w trakcie badań ankietowych na próbie 48 naukowców wykorzystujących tą metodę w prowadzonych przez siebie pracach badawczych.

Case study analysis is one of the methods widely used in management science. Its specificity fits with the idiographic research approach and the qualitative context of scientific research, allowing at the same time for a precise description of selected phenomena in a complex organizational reality. The article presents examples of case study method use in research work as well as publication practice in management sciences. The examples have been collected by means of questionnaire research conducted on a sample of 48 scientists applying this method to their research work.
Case study method - exemplification of use in mamagement science.