Sykuła, AnnaTurek, MonikaMohit, Philip MathewPatai, FerencHorvat, MartinaJabłońska, Joanna2015-06-032015-06-032010Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2010 z.74 s.5-11 streszcz.1509-70130000030616W serii gł. nr 1081.http://hdl.handle.net/11652/255Tea is one of the most popular beverages in the world. Recent studies have shown that it contains concentrations of heavy metals such as nickel. Heavy metals are known to be toxic and there have been many studies on their toxicity such as lead and cadmium, however researchers are now starting to explore the nature of the toxicity of nickel. A common and well-known method of spectrophotometric determination of nickel by dimethylglyoxime reagent was used. The presented paper, due to the increasing concerns surrounding the harmful effects of nickel compounds, aims at testing and demonstration of the effectiveness of the mentioned method.Herbata jest jedną z najbardziej popularnych używek na świecie. Metale ciężkie, na przykład takie jak kadm i ołów znane są jako substancje toksyczne. Wiele badań potwierdza ich toksyczność. Ostatnie badania pokazują, że herbata zawiera również śladowe ilości niklu. Obecnie, naukowcy poszerzają wiedzę na temat jego szkodliwości. W omawianej pracy, w celu oznaczenia zawartości niklu w herbacie, zastosowano prostą i dobrze znaną spektrofotometryczną metodę z użyciem dimetyglioksymu. Celem niniejszej pracy ze względu na zwiększone zainteresowanie szkodliwymi wpływami związków niklu na organizmy żywe, było sprawdzenie i przedstawienie efektywności wyżej wymienionej metody.application/pdfplherbatasubstancje toksycznemetoda spektrofotometrycznazwiązki nikluDetermination of nickel in tea by using dimethylglyoxime methodOznaczanie niklu w herbacie metodą dimetyloglioksymowąArticle