Ewidencja budynków wykonana w Łodzi w 1849 roku - Kośka, Tadeusz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2009)
W Katedrze Geodezji, Kartografii Środowiska i Geometrii Wykreślnej prowadzone są badania nad sposobami ewidencjonowania nieruchomości na przestrzeni dziejów. Autor przedstawia wycinek z materiału badawczego, który jest ciągle wzbogacany przez fakt docierania do mało znanych dokumentów. W Muzeum Historii Miasta Łodzi pod sygnaturą MHMŁ (I-H)2749 znajduje się rysunek ręczny Lenartowskiego z roku 1849, który jest prawdopodobnie pierwszym dokumentem inwentaryzacji zabudowy miasta.

The research is being done in Chair of Geodesy, Cartography of Environment and Descriptive Geometry Department of Construction, Architecture and Engineering of Environment Technical University of Lodz into the ways of cataloging landed property over the past. The author presents a piece of research material, which I constantly extended by researching documents that are not popularly known. Probably one of the earliest existing documents of the building cadastre is a drawing by J. Lenartowski registered as MHML(I-H)2749 in The Museum of History City Lodz made in 1849.
Buildings cadastre made in Łódź in 1849