Kręgiel, Dorota2022-01-182022-01-182021Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej nr 158, s. 33 (2021)1425-4344http://hdl.handle.net/11652/4230Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej, nr 158, Grudzień 2021Ziemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywany je „drugim chlebem”. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na choroby, wskutek których średnio traci się nawet 20 procent plonów. Z tym problemem mierzy się zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.plziemniakchoroby ziemniakaochrona upraw ziemniakówpotatopotato cultivationprotection of potato cropsZiemniak - "drugi chleb" wart ochronyArtykuł