Monumentalne wizje hiszpańskich architektów – przedmieścia Paryża - Piórkowska, Marta; Zamiatnin, Filip (Lodz University of Technology. Press, 2020)
Paris is not only characteristic because of its monuments located in the city centre. Worldclass examples of postmodern architecture can be found in its suburbs. The Authors analyse three of them – Arenes de Picasso, Les Espaces d' Abraxas and Arcades du Lac, Le Viaduc.

Paryż może być podziwiany nie tylko ze względu na swoje pomnikowe realizacje znajdujące się w centrum miasta. Na jego przedmieściach można odnaleźć równie wartościowe przykłady architektury postmodernistycznej. Autorzy skupili się na dogłębnej analizie trzech z nich – Arenes de Picasso, Les Espaces d'Abraxas, Arcades du Lac, Le Viaduc.
The Monumental Visions of Spanish Architects – The Suburbs of Paris
eng.abstract
Keywords: Paris; Bofill; Yanowsky; Ville Nouvelle; Paryż; architektura postmodernistyczna