Identyfikacja cech dynamicznych podsystemów organizacji - Wiśniewski, Zbigniew (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
W opracowaniu przedstawiono część badań związanych z podejściem do zarządzania zmianami w oparciu o właściwości dynamiczne organizacji. Zasadnicze badania objęły bardzo szeroki zestaw aspektów zmian, zaś w opracowaniu skupiono się na ukazaniu sposobu oceny reakcji podsystemu organizacji na jeden rodzaj wymuszenia w postaci zmiany.

The paper presents some research related to the approach to change management based on dynamie properties of the organization. Basic tests included a wide rangę of aspects of change and development is focused on showing the reaction of one type of organization change.
Identification of dynamic characteristics of the sub-organization