Sentymentalna podróż Schweikertów - Skubała, Elżbieta; Langer, Małgorzata (Politechnika Łódzka, 2010)
Naszą uczelnię odwiedzili potomkowie rodziny Schweikertów, zasłużonej w rozwoju przemysłowym Łodzi w XIX i XX wieku. Budynki wzniesione przez tę znaną rodzinę fabrykantów, eksploatowane przez zakłady przemysłowe powojennej Łodzi i zrewitalizowane w ostatnim dziesięcioleciu, należą dziś do Politechniki Łódzkiej.