Multimonomery : synteza, właściwości, zastosowanie - Jantas, Roman (Polska Akademia Nauk, Oddział w Łodzi, 2007)
[...] W niniejszym opracowaniu omówiono zagadnienia związane z otrzymywaniem i charakterystyką fizykochemiczną oligomerycznych i polimerycznych wielofunkcyjnych układów zawierających boczne grupy funkcyjne różnego typu i charakterze, w których występują reaktywne podwójne wiązania >C=C< zdolne do polimeryzacji, kopolimeryzacji i nukleofilowej addycji alifatycznych amin oraz fotopolimeryzacji w stanie stałym. Analizowano wpływ wybranych parametrów na proces matrycowej polimeryzacji i kopolimeryzacji oraz na budowę powstających produktów. Wskazano również na możliwość wykorzystania multimonomerów jako związków sieciujących do wytwarzania sieci polimerowych o niekonwencjonalnej budowie i właściwościach.
Keywords: monomery; multimonomery; polimeryzacja rodnikowa; fotopolimeryzacja; kopolimeryzacja matrycowa; monomers; multimonomery; radical polymerization; photopolymerization; copolymerization matrix