Current dependence of resistances and capacitances in a vertical-cavity surface-emitting laser - Komar, Paulina; Śpiewak, Patrycja; Gębski, Marcin; Lott, James A.; Wasiak, Michał (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
Based on the model of impedance and modulation time constants for vertical-cavity surface-emitting lasers (VCSELs) we study the resistances and capacitances of an equivalent circuit as a function of the current flowing through the VCSEL. We observe reduction of some components of the resistance and the capacitance, as well as the modulation time constants for increasing current.

W oparciu o model impedancji i stałych czasowych modulacji dla laserów o emisji powierzchniowej z pionową wnęką rezonansową (VCSEL) badamy opory i pojemności równoważnego obwodu w funkcji prądu przepływającego przez laser. Obserwujemy, że wraz ze wzrostem prądu przepływającego przez urządzenie, niektóre ze składowych rezystancji i pojemności w elektrycznym układzie zastępczym ulegają zmniejszeniu. Wraz ze wzrostem prądu zmniejsza się również stała czasu modulacji.
Prądowa zależność rezystancji i pojemności w laserze o emisji powierzchniowej z pionową wnęką rezonansową
Keywords: VCSEL; high-frequency modulation; capacitance; modelling of semiconductor lasers; modulacja wysokiej częstotliwości; pojemność; modelowanie laserów półprzewodnikowych; pionowa wnęka rezonansowa