Wspomaganie podejmowania decyzji o inwestowaniu w kontrakty terminowe na indeks MDAX - Mospan, Anna (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2014)
Artykuł jest poświęcony decyzjom inwestycyjnym oraz wspomaganiu procesu decyzyjnego w zakresie finansów. W opracowaniu zostały dokonane prognozy zmian indeksu giełdowego MDAX za pomocą sztucznych sieci neuronowych. W oparciu o prognozowane dane sformułowano reguły podejmowania decyzji o inwestowaniu krótkoterminowym w kontrakty futures na indeks MDAX. W celu analizy decyzji inwestycyjnych opracowano trzy strategie inwestycyjne i przedstawiono wyniki symulacji inwestowania wg każdej strategii.
Keywords: indeks MDAX; kontrakty terminowe; inwestowanie; proces decyzyjny