Proces szlifowania niklu. - Rosik, Radosław; Wójcik, Ryszard (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2013)
Badania procesu szlifowania obejmują różne rodzaje materiałów od stopowych po trudnoskrawalne. W większości przypadków składnikiem jest nikiel. Celem było przeprowadzenie obróbki tego materiału z wykorzystaniem ściernic z obszaru 3XGP, 3TGP z udziałem płynów podawanych w obszar skrawania z minimalnym wydatkiem. Starano się zdiagnozować zachowania warstwy wierzchniej a głównie chropowatości, sił skrawania których przebieg jest jednocześnie informacją pozwalającą analizować rozkład naddatku szlifierskiego.

The research of grinding process included various types of materials from alloys to materials difficult to machine. In majority of cases, component was nickel. The purpose was to carry out grinding process using the abrasive materials 3XGP, 3TGP involving minimal coolant flow rate. Efforts were made to diagnose the behavior of the surface layer and mainly roughness, cutting forces which are also the information that allows to analyze the distribution of grinding allowance.
Keywords: szlifowanie; proces szlifowania; materiały stopowe; nikiel; wartswa wierzchnia; siła skrawania; naddatek szlifierski