Kunicka, AlinaKalemba, Danuta2021-05-202021-05-202006Kunicka A., Kalemba D., Antydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.). W: Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych : IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa Łódź 2006 : materiały konferencyjne, Wydawnictwo SIGMA-NOT, Gliwice 2006, s. 334-337, ISSN 0473-7733.0473-7733http://hdl.handle.net/11652/3501Materiały konferencyjne zostały wydane jako numer specjalny czasopisma "Ochrona przed Korozją - 9s/A/2006".Badano aktywność antydrobnoustrojową 5 olejków eterycznych pochodzących z różnych gatunków jodły: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana i Abies veitcki oraz olejki 3 bylic: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium i Artemisia vulgaris. Zestaw organizmów testowych obejmował bakterie Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, drożdże Cancida mycoderma i pleśnie Aspergillus niger. Do badania wykorzystano metodę impedymetryczną, umożliwiającą określenie nie tylko efektu statycznego czy całkowitej inhibicji wzrostu drobnoustrojów, ale również redukcję liczby komórek w warunkach modelowych. Badane olejki jodły i bylicy charakteryzują się wysoką aktywnością w odniesieniu do bakterii Gram+, skutecmie eliminując bakterie S. aureus ze środowiska oraz hamując wzrost bakterii przetrwalnikujących B. subtilis.Activity of 5 essential oils originated from different fir-tree species: Abies alba, Abies grandisi, Abies koreana, Abies nordmaniana and Abies veitcki as well as 3 mugwort species: Artemisia abrotanum, Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris was tested. The set of tested microorganisms consisted of bacteria Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, yeast Cancida mycoderma and mould Aspergillus niger. An impedimetric method was used in the course of experiment, enabling estimation of both inhibitory and lethal effects altogether with the level of reduction growing microbial cells. The essential oils from fir-tree expressed high activities against Gram-positive bacteria, totally eliminating S. aureus from the environment and inhibiting the growth of endospore-forming B. subtilis.plolejki eteryczne - własności antydrobnoustrojoweolejki eteryczne Jodły - własności antydrobnoustrojoweolejki eteryczne Bylicy - własności antydrobnoustrojoweolejki eteryczne - naturalne konserwantyessential oils - antimicrobial propertiesFir essential oils - antimicrobial propertiesBylica essential oils - antimicrobial propertiesessential oils - natural preservativesAntydrobnoustrojowe własności olejków eterycznych Jodły (Abies L.) i Bylicy (Artemisia L.)Antimicrobial activity of essential oils from fir-tree (Abies L.) and Mugwort (Artemisia L.)referat