Przegląd procesów angażowania interesariuszy w zarządzaniu projektami - Grucza, Bartosz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2017)
Wszystkie dostępne obecnie metodyki zarządzania projektami, w tym najbardziej rozpowszechniony na świecie amerykański standard PMBoK [1] wprowadzają jako obligatoryjny element każdego projektu wymagania w zakresie zarządzania interesariuszami. Celem rozdziału jest przybliżenie procesu analizowania i świadomego kształtowania relacji z interesariuszami, który, choć obecny we wzorcach metodycznych zarządzania projektami od lat, m.in. w europejskiej metodyce PCM/Logframe wciąż nie jest powszechnie znany. Przy tej okazji warto zwrócić uwagę na inne standardy, wychodzące poza ramy zarządzania projektami, które w bardziej podmiotowy sposób niż PMBoK zalecają angażować interesariuszy w celu wsparcia realizacji złożonych przedsięwzięć. To ważny element badania wykonalności każdego projektu.[...]
Keywords: świadome kształtowanie relacji z interesariuszami; zarządzanie projektami; metodyka PCM/Logframe; consciously shaping relationships with stakeholders; project management; PCM/Logframe methodology