Współdzielenie sesji graficznych w aplikacjach sieciowych - Smoliński, Mateusz (Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2004)
W rozdziale przedstawiono technologię sesji graficznych wykorzystującą dynamicznie generowane obrazy po stronie serwera. Jedynym wymaganiem dotyczącym oprogramowania klienta jest przeglądarka internetowa zapewniająca interakcję z aplikacją. Prezentacja prostej aplikacji sieciowej zawiera opis architektury sesji graficznych. Współdzielenie sesji oraz ich replikacja stanowią przykładowe zaawansowane możliwości tej technologii.
Keywords: technologia sesji graficznych; aplikacje sieciowe; sesje graficzne; architektura sesji graficznych; technology of graphic sessions; network applications; graphic sessions; architecture of graphic sessions