Leszczyński, TomaszDuński, Henryk2015-06-032015-06-032006Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2006 z.70 s.13-22 streszcz.1509-7013P-37820000010190W serii gł. nr 984.http://hdl.handle.net/11652/223We have examined the interactions between m-AMSA and CT-DNA, using melting profiles and viscometric techniques methods. We observed the increase of thermal stability of DNA after binding m-AMSA, depending on the concentration of the ligand in the solution. The maximal increase of the melting temperature of the m-AMSA/DNA system in comparison to pure DNA, was 6 o C for the concentration of m-AMSA to DNA of 0,5. Viscometric examination of interaction of m-AMSA with DNA unambiguously indicate intercalation type of bounds. In the saturation state, 2,76 base pairs occur for one ligand molecule.W pracy badano oddziaływania pomiędzy m-AMSA i CT-DNA metodami wiskozymetrycznymi oraz profili topnienia DNA. Zaobserwowano wzrost stabilnoci termicznej DNA po związaniu m-AMSA, która zależała od stosunku stężeń m-AMSA/DNA. Największy wzrost temperatury topnienia badanego układu względem roztworu DNA wyniósł 6°C dla stosunku m-AMSA/DNA = 0,5. Pomiary wiskozymetryczne wskazały jednoznacznie na interkalacyjny sposób wiązania m-AMSA z DNA. W stanie wysycenia jedna cząsteczka m-AMSA przypadała średnio na 2,76 par zasad DNA.application/pdfplmetoda wiskozometrycznaprofil topnienia DNAwiązania m-AMSAstabilność termicznaStudies of interaction between (m-AMSA) and DNA by viscometric and melting profiles methodsBadania oddziaływań pomiędzy m-AMSA a DNA metodami wiskozymetrycznymi oraz profili topnienia DNAArticle