Nieliniowe układy dynamiczne - problem nadal otwarty. - Chudzik, Agnieszka (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2011)
W pracy przedstawiono zjawisko wystąpienia synchronizacji oscylatorów typu Duffing podwieszonych do elastycznej belki. Zbadano wpływ zmiany modelu belki na zachowanie oscylatorów. Wykazano, że dla danych warunków początkowych wzbudzenia, początkowo nieliniowe, chaotyczne oscylacje struktury stają się okresowe i synchroniczne.

The paper presents the phenomenon of synchronization of Duffing oscillators suspended on a flexible beam. This article presents the results of changes in the beam model on the behavior of oscillators. It was shown that for the initial conditions of excitation, initially nonlinear, chaotic oscillations of structures become periodic and synchronous.
Nonlinear dynamical system - problem still open
Keywords: nieliniowe układy dynamiczne; oscylator typu Duffing; synchronizacja oscylatorów; elastyczna belka; wzbudzenie