Centra zaawansowanych technologii źródłem innowacyjności MSP - Owczarek, Konstanty; Żurak-Owczarek, Cecylia (Difin, 2006)
Przyczyny gwałtownego wzrostu popytu na innowacje, znacznie wyprzedzającego ich podaż, są wynikiem olbrzymiej presji konsumentów, konkurencji i nowych uregulowań prawnych. Wszystko to powoduje, że tradycyjny mechanizm od wynalazku do innowacji, a następnie do jej komercjalizacji jest już niewystarczający. Celem artykułu jest zaprezentowanie nowych dynamicznych koncepcji procesu innowacji opartych na współpracy.[...]
Artykuł zamieszczony jest w książce : Finansowe uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw z uwzględnieniem sektora MSP, pod redakcją Bożeny Mikołajczyk, 2006 ; str. 218-229
Keywords: proces innowacji; konkurencyjność; sieć innowacji; klaster; Centrum Zaawansowanych Technologii; małe i średnie przedsiębiorstwa; the innovation process; competitiveness; innovation networks; cluster; Center of Advanced Technologies; small and medium-sized enterprises