Maszyny elektryczne w energetyce : zagadnienia wybrane - Anuszczyk, Jan (Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2005)
Treść książki obejmuje zagadnienia z teorii i eksploatacji przetworników elektromechanicznych instalowanych w układach elektroenergetyki cieplnej, jak również energetyki wykorzystującej źródła odnawialne. Zależało mi na tym, aby zwrócić uwagę Czytelnika na cztery grupy zagadnień, dotyczące: • stanów nieustalonych towarzyszących zwarciom zewnętrznym generatorów, • stanów dynamicznych silników indukcyjnych pracujących w układach potrzeb własnych elektrowni, • eksploatacji hydrogeneratorów na tle ogólnej charakterystyki elektrowni wodnych, • energetyki wiatrowej ze szczególnym uwzględnieniem generatorów wiatrowych.[...]
Dla studentów wydziałów elektrycznych, energetycznych i mechanicznych uczelni technicznych.
Keywords: maszyny elektryczne - podręczniki akademickie; urządzenia energetyczne - podręczniki akademickie; maszyny elektryczne; przetworniki elektromechaniczne; electric machines - academic textbooks; energy devices - academic textbooks; electric machines; electromechanical transducers