Zastosowanie metody impedymetrycznej do oceny aktywności biologicznej olejków eterycznych - Wieczorkiewicz-Górnik, M.; Kusewicz, D.; Gertrudziak, L. (Politechnika Łódzka, 2003)
Ocenę aktywności biologicznej olejków eterycznych przeprowadzono metodą impedymetryczną przy użyciu Bactometru M64 firmy bioMćrieux. Jako hodowle testowe stosowano mikroorganizmy wyizolowane z wyrobów kosmetycznych i żywności: bakterie gramdodatnie Staphylococcus epidermidis, bakterie gramujemne Pseudomonas fluorescens oraz pleśń Penicillium expansum. Zastosowano olejek rozmarynowy i lawendowy firmy Pollena-Aroma, odpowiadający normom ISO. W metodzie impedymetrycznej miernikiem ilości drobnoustrojów jest czas detekcji. Wyznaczono korelację pomiędzy czasem detekcji a liczbą komórek mikroorganizmów określoną metodą płytkową. Współczynniki korelacji były wysokie i wynosiły dla P. fluorescens 0,98, dla S. epidermidis ± 0,99, zaś dla P. expansum ± 1,00. Aktywność biologiczną badanych olejków oceniono poprzez wyznaczanie minimalnego stężenia hamującego wzrost mikroorganizmów (MIC). Stwierdzono, że wrażliwe na działanie badanych olejków były bakterie S. epidermidis, a oporne bakterie gramujemne P. fluorescens. Silniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe wykazywał olejek rozmarynowy. Całkowicie hamował wzrost bakterii S. epidermidis przy stężeniu O, 13 μl/ml, pleśni P. expansum - 4 μl/ml, a bakterii gramujemnych - 6 μl/ml.

The evaluation of the biological activity of essential oils was executed by impedance method using Bactometer M64 from bioMerieux company. As test cultures were used microorganisms which isolated from cosmetic and food products: the Gram-positive bacteria Stap/zylococcus epidermidis, the Gram-negative bacteria Pseudomonas fluorescens and the mould Penicillium expansum. lt was used rosemary oil and lavender oil from Pollena-Aroma company, according to ISO standards. A measure of amount of microorganisms in impedance method is a detection time. It was estimated the correlation coefficients between detection time and number of microorganisms determining a plate method. The correlation coefficients were high: r = 0,98 for P. fluorescens, r = ± 0,99 for S. epidermidis and r = ± 1,00 for P. expansum. The antimicrobial properties of essential oils determining the minimal inhibitory concentration the growth of the microorganisms (MIC) was evalueted. It was found that Gram-positive bacteria S. epidermidis was more sensitive to the action of the investigated oils and Gram-negative bacteria P. fluorescens was mare resistant. The antimicrobial activity of rosemary oil was stronger than lavender oil. Rosemary oil inhibited entirely growth of S. epidermidis at the concentration 0,13 μl/ml, the mould P. expansum at 4 μl/ml and P. fluorescens at 6 μl/ml.
The application of impedance method to measure of biological activity of essential oils
Keywords: metoda impedymetryczna; olejki eteryczne - aktywność biologiczna; wyroby kosmetyczne - bakterie; impedimetric method; essential oils - biological activity; cosmetic products - bacteria