Strategia, struktura i procesy w zarządzaniu uczelnią publiczną - Mnich, Joanna; Wiśniewski, Zbigniew; Walaszczyk, Anna (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2025)
(...) Współcześnie, u progu zmian w zakresie przepisów prawnych, a co za tym idzie wymagań odnośnie zarządzania uczelnią, zidentyfikowanie i określenie zależności pomiędzy kluczowymi narzędziami zarządczymi: strategią i strukturą organizacyjną a nowoczesnym modelem zarządzania poprzez procesy, może stać się kluczem do przetrwania i osiągnięcia sukcesu. Przeprowadzone w ramach pracy badania w środowisku szkolnictwa wyższego mają cel poznawczy (ocena stanu faktycznego świadomości w zakresie zarządzania uczelniami publicznymi), naukowy (ustalenie rodzajów zależności pomiędzy strategią, strukturą, a podejściem procesowym w szkołach wyższych) oraz cel aplikacyjny (wskazania praktycznych rozwiązań w zakresie skutecznego zarządzania dla publicznego sektora szkolnictwa wyższego).(...)

(...) Nowadays, at the threshold of changes in legal regulations and consequently in requirements regarding university management, identifying and defining the relationships between key management tools strategy, organizational structure, and the modern process-based management model may become the key to survival and success. The research conducted for this study within the higher education sector pursues three objectives: a cognitive objective (assessing the actual state of awareness regarding the management of public universities), a scientific objective (determining the types of relationships between strategy, structure, and the process approach in higher education institutions), and an application objective (providing practical recommendations for effective management in the public higher education sector).(...)
Opracowanie redakcyjne: Dominik Zadworny
Projekt okładki: Aleksandra Gajderowicz
Keywords: zarządzanie uczelnią publiczną; strategia organizacji; struktura organizacyjna; model zarządzania uczelnią; public university management; organizational strategy; organizational structure; university management model