Nie taki monit straszny. - Ratajczak, Wiesława; Chrostowska, Agnieszka (Politechnika Łódzka, 2015)
Biblioteka Politechniki Łódzkiej wypożycza zbiory drukowane na ściśle określony czas. Czytelnicy natomiast nie zawsze pamiętają o terminowym zwrocie książek, stąd też otrzymują tzw. monity. Monit w słowniku języka polskiego definiowany jest jako urzędowe, pisemne przypomnienie o konieczności wywiązania się z zaległych zobowiązań. Słowo to zwykle wzbudza u czytelnika biblioteki niepokój oraz negatywne skojarzenia. A tymczasem...