Komputerowa Fizyka Budowli - Program komputerowy WUFI i jego zastosowanie w analizach cieplno-wilgotnościowych przegród budowlanych - (:unkn) unknown (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2007)
[...] W rozdziale drugim w przystępny sposób przedstawiono podstawy fizyczne modelu obliczeniowego procesów higrotermicznych, zastosowanego w programie WUFI, a także omówiono jego ogólną strukturę i sposób określania warunków początkowych, brzegowych i podstawowych parametrów materiałowych. Szczegółowy opis obsługi programu można znaleźć w Załączniku. Należy podkreślić, że obie w/w części książki zostały przygotowane przy współudziale niemieckich autorów programu. W rozdziale trzecim pokazano przykłady zastosowania programu WUFI do analizy stanu zawilgocenia przegród budowlanych o różnych rozwiązaniach konstrukcyjno- materiałowych, przy różnych lokalizacjach budynku w Polsce. Natomiast rozdział czwarty omawia przyczyny degradacji biologicznej elementów budowlanych oraz podaje przykłady jej prognozowania przy użyciu programu WUFI. Program WUFI-POL został już praktycznie sprawdzony i przetestowany podczas zajęć dydaktycznych z Fizyki Budowli, prowadzonych na Politechnice Łódzkiej. W pełni potwierdziły się jego zalety: wygoda i łatwość wprowadzania danych, przyjazny użytkownikowi interfejs, intuicyjna obsługa oraz przejrzystość prezentowanych wyników w postaci graficznej i tabelarycznej. Sprzyja to szerszemu wprowadzeniu tego programu w Polsce, zarówno do praktyki projektowej, jak i dydaktyki na wyższych uczelniach technicznych. Zgodnie z polityką niemieckich autorów i właścicieli licencji programu, jego wersja demonstracyjna, która może być bardzo przydatna w dydaktyce, jest rozpowszechniana w Polsce bezpłatnie przez Internet, [ 1.18]. Istnieje więc szansa szerszej popularyzacji wśród inżynierów i osób nauczających Fizyki Budowli tego nowoczesnego, sprawdzonego narzędzia do praktycznych analiz zjawisk cieplnowilgotnościowych w elementach przegród budowlanych. Temu ma służyć także niniejsza książka, przygotowana do druku przez zespół autorski z trzech polskich instytucji naukowych, realizujących wspólnie w latach ubiegłych wspomniany projekt KBN, oraz naszych niemieckich partnerów z Holzkirchen. Pomimo że książka ma charakter głównie dydaktyczny, została wydana w ramach serii „Komputerowa Fizyka Budowli", stanowiąc jej trzeciąjuż pozycję. Skłoniły nas do tego tematyka i zakres tej publikacji, które dobrze wpisują się w ogólną koncepcję i problematykę tej serii wydawniczej, a zarazem świetnie uzupełniają poprzednio opublikowane pozycje, dotyczące komputerowych symulacji wymiany ciepła i masy w budynku przy użyciu programu ESP-r (tom 1) oraz Typowego Roku Meteorologicznego do analiz wilgotnościowych i energetycznych budynku (tom 2). Oddajemy ją w ręce Czytelników mając nadzieję, że będzie przydatna, zarówno w ich pracy dydaktycznej, jak i działalności inżynierskiej, projektowej i ekspertyzowej, przyczyniając się do popularyzacji w naszym kraju programu WUFI, który jest nowoczesnym narzędziem komputerowym, wspomagającym pracę inżyniera dwudziestego pierwszego wieku.
Red. nauk. Wydz. : Urban, Tadeusz
Skrypty dla Szkół Wyższych - Politechnika Łódzka
Keywords: budynki - właściwości cieplne - oprogramowanie; wilgotność w budynkach - oprogramowanie; budynki - właściwości cieplne - symulacja komputerowa; wilgotność w budynkach - symulacja komputerowa; buildings - thermal properties - software; humidity in buildings - software; buildings - thermal properties - computer simulation; humidity in buildings - computer simulation