Rola pracowniczych programów emerytalnych w systemach wynagrodzeń kadry kierowniczej w sektorze rynkowym w Polsce - Szczepański, Marek (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
Pracownicze programy emerytalne należą do pozapłacowych składników wynagrodzeń. Ich tradycyjna rola polega na budowaniu lojalności, związaniu pracownika z firmą. Artykuł stanowi próbę odpowiedzi na pytanie, czy i w jakim stopniu mogą one spełnić tę rolę w ramach pakietów wynagrodzeń dla kadry menedżerskiej w Polsce, w warunkach współczesnej gospodarki rynkowej i jak tego typu długookresowe bodźce motywacyjne są postrzegane przez menedżerów na tle innych benefitów oferowanych przez pracodawców.

Occupational pension schemes belong to the non-wage components of remuneration. Their traditional role is to build loyalty, binding the employee with the company. The article attempts to answer the question of whether and to what extent they can fulfill this role in the remuneration packages for executives in Poland, in a modern market economy, and how this type of long-term incentives are seen by managers as compared to other benefits offered by employers.
The role of the occupational pension schemes in executiver remuneration in market sector in Poland
Keywords: pracownicze programy emerytalne; PPE; kadra kierownicza; wynagrodzenia; współczesna gospodarka rynkowa; pracownicze programy emerytalne jako bodźce motywacyjne; occupational pension schemes; manager; remuneration; modern market economy; occupational pension programs as incentives