Modelowanie dynamiki kostek domina. - Kazimierska-Grębosz, Marianna; Lubnauer, Włodzimierz (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2012)
W artykule przedstawiono badania dynamiki łańcucha kostek domina i komputerowe symulacje ich ruchu w układzie 2D. W procesie analizy ruchu kostek badano efekt ich rotacji, zderzania się i tarcia. Przedstawiono wyniki symulacji wirtualnych z wykorzystaniem programu Working Model®. Rezultaty badań numerycznych pokazano w postaci faz ruchu kostek.

In this paper a chain of toppling dominoes is subject of the research of dynamics and computer-aided simulations. This dynamic process is investigated as in 2D. Toppling dominoes shows interesting effects such as rotations, collisions, and friction. In this paper the virtual simulations for analysis of dynamics of dominoes using Working Model® software are presented. The results from numerical simulations are shown as phases of movements of dominoes.
Modeling of the dynamics of dominoes.
Keywords: kostki domina; komputerowe symulacja; układzie 2D; analiza ruchu kostek; tarcie; symulacja wirtualna|badania numeryczne; fazy ruchu kostek