Podstawy mechaniki technicznej : dla studentów wydziału elektrotechniki i elektroniki - Jaroniek, Mieczysław (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2004)
Książka ma na celu ułatwienie opanowania podstaw mechaniki ogólnej oraz wytrzymałości materiałów. W innych podręcznikach, zwłaszcza przeznaczonych dla studentów wydziałów mechanicznych i budowlanych, (podanych w literaturze) zakres materiału jest znacznie szerszy, natomiast w niniejszym skrypcie przedstawiono w zarysie jedynie podstawowe metody obliczeń. Celem skryptu jest przedstawienie w możliwie skróconej formie podstawowych wiadomości z mechaniki teoretycznej i wytrzymałości materiałów z uwzględnieniem zastosowania podanych elementów teorii do badań i obliczeń współczesnych konstrukcji.
Skrypt dla szkół wyższych
Keywords: mechanika analityczna - podręczniki akademickie; wytrzymałość materiałów - podręczniki akademickie; mechanika techniczna; statyka; analytical mechanics - academic textbooks; durability of materials - academic textbooks; technical mechanics; statics