Polityka narkotykowa jako wyzwanie dla globalnego zarządzania publicznego - Plucińska, Maria (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2025)
W niniejszej pracy poruszono problem narkotyków z perspektywy historycznej, socjologicznej oraz jako wyzwanie dla zarządzania publicznego. W rozdziale pierwszym skoncentrowano się na zagadnieniach teoretycznych z zakresu socjologii oraz zarządzania. Przedstawiono w nim:– główne założenia socjologii historycznej, konstrukcjonizmu społecznego oraz zarządzania globalnego i publicznego;– aspekty związane z problemami społecznymi i polityką publiczną;– koncepcję wicked problems. Rozdział drugi poświęcono rysowi historycznemu zażywania substancji psychoaktywnych w przeszłości. Opisano stosowanie narkotyków zarówno w czasach starożytnych, jak i nowożytnych; w Europie, a także innych kulturach. W rozdziale tym zawarto również informacje na temat współczesnego rytualnego zażywania substancji psychoaktywnych. W rozdziale trzecim skupiono się na rozwoju regulacji prawnych dotyczących narkotyków, szczególnie na poziomie ponadnarodowym. Poruszono również temat polityki narkotykowej w dwóch wspomnianych już wcześniej krajach: Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, a także opisano, jak sytuacja wygląda w Polsce. Rozdział czwarty poświęcono współczesnym politykom narkotykowym oraz wyzwaniom, które obecnie dotyczą problemu narkotykowego. Analizowane polityki podzielono na trzy kategorie: prohibicję, redukcję szkód oraz legalizację/reglamentację. W rozdziale piątym przedstawiono wnioski z wcześniejszych analiz. Skoncentrowano się w szczególności na problemie narkotykowym jako wicked problems oraz wyzwaniach, jakie niesie za sobą polityka narkotykowa dla zarządzania publicznego. Niniejszy tekst oparto na dwóch obronionych przez Autorkę pracach: magisterskiej oraz doktorskiej. Praca magisterka pod tytułem Modele polityki narkotykowej i ich skutki, której promotorem był dr hab. Andrzej Rejzner prof. UW, obroniona została w 2017 roku na Instytucie Profilaktyki Społecznej i Resocjalizacji Uniwersytetu Warszawskiego. Praca doktorska natomiast, napisana pod kierunkiem dr hab. Marka Czyżewskiego prof. UŁ, zatytułowana była Narracje w dyskursie parlamentarnym na temat polityk narkotykowych w świecie zachodnim. Perspektywa socjologiczna i została obroniona w 2024 roku na Uniwersytecie Łódzkim.
Opracowanie redakcyjne: Dominik Zadworny
Skład i łamanie: Agata Niewiadomska
Projekt okładki: Aleksandra Gajderowicz
Keywords: polityka narkotykowa; polityka publiczna; zarządzanie publiczne; wicked problem; drug policy; social policy; culture and substance abuse