Analiza i implementacja metod sztucznej inteligencji przy niepełnej informacji medycznej na przykładzie oceny ryzyka chorób kardiologicznych - Marciniak, Paweł (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
Monografia przedstawia badania związane z opracowaniem i porównaniem efektywnych algorytmów metod sztucznej inteligencji dla nowatorskiego, mikroprocesorowego systemu monitorującego parametry życiowe pacjenta i wspomagającego w czasie rzeczywistym podejmowanie decyzji medycznych. Dane wejściowe do systemu związane są z oceną stanu ogólnego pacjenta ze szczególnym uwzględnieniem parametrów kardiologicznych. W monografii przedstawiono sposoby pozwalające na zminimalizowanie zbioru danych wejściowych dla algorytmów sztucznej inteligencji przy zachowaniu pierwotnej jakości klasyfikacji oraz zwiększenie jakości klasyfikacji przy zastosowaniu pierwotnej liczby parametrów. Obydwa zagadnienia są istotne z punktu widzenia monitorowania stanu pacjenta w trybie rzeczywistym i możliwe są do zaimplementowania na systemie mikroprocesorowym niewielkiej mocy dołączonym do monitora funkcji życiowych.
Keywords: choroby układu krążenia; metoda sztucznej inteligencji - medycyna; podejmowanie decyzji medycznych; cardiovascular disease; artificial intelligence method - medicine; medical decision making