Bezpieczne systemy wbudowane. Zastosowania - Lichy, Krzysztof; Lorenc, Kamil (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2016)
System wbudowany to dedykowany system komputerowy złożony z odpowiednio dobranych komponentów programowych i sprzętowych. Jego przeznaczeniem jest wykonywanie określonej aplikacji programowej. Ze względu na wszechobecne dążenie do opracowywania „inteligentnych” urządzeń systemy wbudowane mają szerokie zastosowania w wielu dziedzinach. Obecnie można zaobserwować, że systemy wbudowane po latach przebywania niejako w cieniu komputerów osobistych przeżywają swoisty rozkwit związany między innymi ze znacznym spadkiem cen podzespołów. Współcześnie, takie urządzenia, jak telewizor wyposażone są w podzespoły pozwalające im konkurować o uwagę użytkownika z komputerami stacjonarnymi lub laptopami. Spadek cen spowodował masową dostępność tanich, łatwych do nauki platform deweloperskich, ułatwiających wejście w świat budowy systemów wbudowanych. W pracy, na przykładzie systemu lokalizującego i „proof of concept” menadżera haseł wbudowanego w popularną kartę chipową, zostanie przedstawione spektrum możliwości stosowania systemów wbudowanych.
Keywords: systemy wbudowane; system komputerowy; informatyka; embedded systems; computer system; informatics