Dielectric properties of ferrielectric phase induced in liquid crystal mixture - Wojciechowski, Marek (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
Mixtures of two liquid crystalline compounds (which do not exhibit antiferroelectric phases separately) show ferrielectric phase in a broad temperature range in 5:5 and 3:7 compositions. The dielectric spectroscopy technique was used for investigation of collective molecular motions in these mixtures. Two relaxation modes were detected in the ferrielectric phase. The temperature dependence of the parameters of the dielectric relaxation modes of ferrielectric phase are compared and discussed.

W pracy przedstawiono i porównano dielektryczne charakterystyki fazy ferrielektrycznej zarejestrowanej w dwóch składach mieszaniny, otrzymane w komórkach o złotych elektrodach i uporządkowaniu planarnym. W fazie ferrielektrycznej badanych mieszanin zarejestrowano dwa procesy relaksacyjne. W obszarze dziesiątków kHz ferrielektrycznym od Goldstone'a występuje w całym obszarze fazy ferrielektrycznej. Nie jest on jednorodny w całym przedziale temperatur, w wyższych temperaturach ma inną energię aktywacji i temperaturową zależność inkrementu dielektrycznego. Może to być soft mod lub inny rodzaj fazy ferrielektrycznej. Drugi proces relaksacyjny w obszarze częstości 0.2-0.8 kHz związany z widocznymi liniami dysklinacyjnymi na powierzchni ciekłego kryształu, tzw. SLM, może występować w części niskotemperaturowej fazy ferrielektrycznej bądź w całym przedziale temperatur tej fazy.
Dielektyczne własności fazy ferrielektrycznej indukowanej w mieszaninie ciekłych kryształów