Ochrona powietrza w teorii i praktyce - (:unkn) unknown (Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk w Zabrzu., 2004)
[...] W niniejszej monografii PT Czytelnicy znajdą 43 artykuły licznych Autorów. Należą one do czterech wątków tematycznych. Są to: • Emisja zanieczyszczeń powietrza i techniczne metody ograniczania uciążliwości źródeł emisji • Rozprzestrzenianie zanieczyszczeń powietrza • Monitoring jakości powietrza i metody analizy danych imisyjnych • Zanieczyszczenie powietrza a zmiany klimatu. Mamy nadzieję, że niniejsza monografia dokumentując rezultaty najnowszych prac badawczych przyczyni się do upowszechnienia osiągnięć w dziedzinie ochrony powietrza, będzie inspiracją do dalszych poszukiwań i przyniesie postęp w praktyce ochrony powietrza.
Keywords: ochrona powietrza; emisja zanieczyszczeń powietrza; powietrze - jakość - zarządzanie; air protection; emission of air pollutants; air - quality - management