Modelowanie przestrzeni za pomocą multiiloczynów wektorów. - Polka, Andrzej (Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich, 2011)
Praca zawiera opis kształtowania przestrzeni n-wymiarowej, definiowania orientacji tej przestrzeni oraz sposoby zapisu leżących w niej wektorów. Jako formę zapisu wektorów, ich iloczynów i multiiloczynów oraz sposobu dokonywania transformacji wektorów między różnymi układami odniesienia wykorzystano diady, które zdefiniowane jako macierze iloczynu zewnętrznego dwóch wektorów.

This work contains the description of the methodology of shaping of an n-dimensional space and defining its orientation as well as the description of possible notations of vectors lying within that space. Dyads, defined as matrices of an external product of two vectors, are used as the form of notation of vectors, their products and multiproducts as well as a way of transforming vectors between different coordinate systems.
Space modelling by means of the multi - products of vectors.
Keywords: multiiloczyn wektorów; modelowanie przestrzeni; diada; macierz transformacji; przestrzeń n-wymiarowa