Zaufanie jako czynnik satysfakcji pracowników - Biesiok, Grzegorz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2013)
Praca przedstawia wyniki badań nad aspektami funkcjonowania pracowników w miejscach pracy ze szczególnym uwzględnieniem opinii badanych na temat zaufania. Badania pokazały, że wysoki poziom zaufania pozytywnie wpływał na ocenę pozostałych aspektów rozwoju. Dużą zależność zauważono pomiędzy deklarowanym poziomem zaufania a satysfakcją z pracy.

The paper presents results of research on the functioning of employees in the workplace and related aspects with particular emphasis on the respondents trust. A high level of trust has a positive effect on the evaluation of other aspects of development. Especially a high correlation was observed between the stated level of trust and satisfaction with work.
Trust as an satisfaction factor of employees
Keywords: satysfakcja pracowników; zaufanie; przedsiębiorstwo; zaufanie w miejscu pracy; satisfaction of employees; trust; trust in the workplace; company