Projektowania trudne początki - refleksje z okazji jubileuszu i nie tylko - Bolanowski, Tomasz (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2011)
Co roku o prawo do studiowania w Instytucie Architektury i Urbanistyki Politechniki Łódzkiej stara się rzesza kandydatów. Jednym z przedmiotów pierwszego semestru wprowadzającym w sprawy zawodowe jest projektowanie architektoniczne wstępne. Nauka odbywa się wielotorowo. Najbardziej zauważalna i oczywista jest nauka warsztatu. Studenci przyswajają podstawowe techniki kreślarskie. Jednocześnie poznają fachową terminologię, zdobywają umiejętność prezentacji własnych projektów przy pomocy różnych technik: kreślenia, szkicowania, budowania makiet. Uczą się także organizacji pracy, systematyczności, pracy w grupie.

Every year a lot of young people make efforts to study Architecture at our Institute. One of several subjects - matters which prepares for exercise profession an architect - Foundation of Architecture Design - is composed of several exercises, which are related different compositions and simple projects. During these exercises and classes students learn how to make technical drawings, built models of creating volumes. They learn graphic methods to presentation of idea and professional terms.
Difficulties of the beginning of study considerations by reason of the jubilee