Majewska, MałgorzataKrosowiak, KrzysztofRaj, AnnaŚmigielski, Krzysztof2015-06-032015-06-032008Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2008 nr 72 s.5-13 streszcz.1509-7013P-37820000018903W serii gł. nr 1029.http://hdl.handle.net/11652/236In this study, a Solid Phase Extraction (SPE) as a method of sample preparation has been described. A typical procedure, the mechanisms involved in SPE and factors which affect effectivity have also been discussed. Possible uses of SPE in fragrance and food chemistry have been presented.Opisano technikę ekstrakcji do fazy stałej (Solid Phase Extraction, SPE), stosowaną jako metoda przygotowania próbek do analizy za pomocą chromatografii gazowej. Omówiono zasadę działania, scharakteryzowano mechanizmy odpowiedzialne za proces rozdziału i czynniki wpływające na efektywność. Przedstawiono możliwe zastosowania SPE w chemii żywności i substancji zapachowych, ze wskazaniem rodzajów wypełnienia i zatrzymywanych związków chemicznych.application/pdfplekstrakcja do fazy stałejchromatografia gazowaanaliza żywnościSolid phase extraction in food analysisEkstrakcja do fazy stałej w analizie żywnościArticle