Monitoring zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza w otoczeniu kompostowni - Gutarowska, Beata (Wydawnictwo SIGMA-NOT, 2006)
Praca przedstawia wyniki monitoringu zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza na terenie kompostowni oraz w jej najbliższym otoczeniu. Celem pracy było ustalenie czy istnieje wpływ kompostowni na kształtowanie bioaerozolu atmosferycznego w otaczających osiedlach mieszkaniowych. Stwierdzono oddziaływanie kompostowni na mikroflorę powietrza punktów pomiarowych położonych w jej otoczeniu, oddziaływanie to sięgało odległości 1 km. Wykazano, że kompostownia zwiększa liczbę bakterii w powietrzu sąsiednich terenów - zwłaszcza gram ( +) laseczek oraz promieniowców termofilnych. Promieniowce termofilne zostały uznane za dobry wskaźnik do oceny wpływu obiektów komunalnych na mikroflorę powietrza. Stwierdzono, iż rozprzestrzenianie się drobnoustrojów z kompostowni na najbliższe otoczenie jest zależne od: temperatury powietrza, wilgotności względnej, kierunku wiatru, ruchu ulicznego oraz obecności innych obiektów.

Results of monitoring of air microbial contamination from Composting Facilities and its surroundings are presented. Aim of study was the settle influence Composting Facilities on atmospheric bioaerosols in surrounding residentials. Influence of Composting Facilities on microbial contamination of the air has been found, range of this influence was 1 km distance. Composting Facilities enlarges number of bacteria (gram positive bacilli) and thermophilic actinomycetes in the air of surroundings. Thermophilic actinomycetes are the best coefficient for the opinion of influence Composting Facilities on microbial contamination of the air. It was affirmed, that propagation of microorganisms from Composting Facilities is depending on: temperature of the air, relative moistures, direction of wind, street traffic and presence of different objects.
Monitoring of microbiological contamination of the air in compost facilities surrounding
Materiały konferencyjne zostały wydane jako numer specjalny czasopisma "Ochrona przed Korozją - 9s/A/2006".
Keywords: zanieczyszczenie mikrobiologiczne powietrza; kompostownia - zanieczyszczenie powietrza; bliskość kompostowni zagrożeniem dla osiedli mieszkaniowych; bioaerozol atmosferyczny; microbiological contamination of the air; composting plant - air pollution; the proximity of the composting plant is a threat to housing estates; atmospheric bioaerosol