Uwarunkowania konkurencji na rynku funduszy emerytalnych na przykładzie OFE. - Chybalski, Filip (Polskie Towarzystwo Ekonomiczne Oddział w Łodzi, 2012)
Celem artykułu jest analiza uwarunkowań konkurencji na rynku funduszy emerytalnych, ze szczególnym uwzględnieniem możliwych płaszczyzn tej konkurencji oraz determinujących je czynników na rynku OFE. W artykule omówiono kolejno: przesłanki oligopolistycznego charakteru rynku funduszy emerytalnych, uwarunkowania konkurencji na rynku funduszy emerytalnych oraz płaszczyzny konkurencji na rynku OFF..

The aim o f the paper is to analyze the determinants o f the competition on the market o f pension funds paying special attention to open pension funds (OPFs) in Poland. In the paper selected factors arc consecutively elaborated: presumptions of the oligopolistic character o f the market of pension funds, the determinants and the fields o f the competition between pension funds.
Determinants of competition on the markrt of pension funds on the example of OPFs.