Kręgiel, DorotaBerłowska, Joanna2015-06-032015-06-032009Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej. Technologia i Chemia Spożywcza, 2009 z.73 s.5-14 streszcz.1509-7013P-37820000026274W serii gł. nr 1058http://hdl.handle.net/11652/244Vitality of different industrial yeast strains was investigated using four standard fluorescent dyes by studying changes in microscopic evaluation of yeast nuclei and cell membranes. Fluorescent dyes were: acridine orange, DAPI, trypan blue and primuline. Comparison of the results obtained by fluorescent techniques with these dyes showed good correlation of yeast cell vitality measurements. Simultaneous staining with fluorochromes provides a powerful way to demonstrate culture heterogenity and changes within yeast cells during long cultivation.Badano żywotność komórek drożdży w oparciu o barwniki fluorescencyjne wykrywające zmiany mikroskopowe jądra i membran komórkowych. Zastosowano: oranż akrydyny, DAPI, błękit trypanowy i prymulinę. Analiza porównawcza wyników uzyskanych z zastosowaniem różnych fluorochromów wykazała wysoki stopień ich korelacji. Barwienie fluorescencyjne stanowi przydatne narzędzie dla oznaczenia zarówno żywotności komórek drożdży, jak i zróżnicowania populacji w czasie procesu fermentacyjnego.application/pdfpldrożdżebarwniki fluorescencyjnebarwienie fluorescencyjnefluorochromyEvaluation of yeast cell vitality using different fluorescent dyesOznaczenie żywotności komórek drożdży z zastosowaniem różnych barwników fluorescencyjnychArticle