Microbiota of human gastrointestinal tract - Lewandowska, Małgorzata (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010)
The human intestinal microbiota contains members of all three domains which makes it one of the most complex ecosystems on earth. Gut microorganisms play very important role in functioning of human organisms. The article below is a review of literature that focuses on composition and functions of the intestinal microbiota. It also contains the results of many researches connected with correlation between changes in gut microbiota and obesity of the host organism.

Zespół mikroogranizmów zasiedlających układ pokarmowy człowieka zasiedlany jest przez przedstawicieli wszystkich trzech domen życia i tym samym zaliczany do jednych z najlepiej rozwiniętych ekosystemów na ziemi. Drobnoustroje układu pokarmowego pełnią bardzo ważne funkcje. Powyższy tekst przedstawia przegląd literatury dotyczącej składu i funkcji tej mikroflory, jak również zawiera wyniki badań skupiających się na związku między zmianami w jej składzie a otyłością gospodarza.
Mikrobiota przewodu pokarmowego człowieka
Keywords: układ pokarmowy człowieka; drobnoustroje układu pokarmowego; mikroflora