Nanożele jako transportery radioizotopów w onkologii - Rurarz, Beata; Ulański, Piotr (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
Ostatnie dekady przyniosły rozwój wiedzy i technologii w dziedzinie systemów celowanego i kontrolowanego dostarczania do organizmu człowieka leków i innych substancji biologicznie czynnych. Wśród takich systemów na szczególną uwagę zasługują receptury oparte na nanocząstkach. Umożliwiają one poprawę rozpuszczalności i stabilności leków, wydłużają ich czas przebywania w krwiobiegu oraz pomagają zmniejszać efekty uboczne terapii.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej, nr 156, Czerwiec 2021
Keywords: nanożele; nanożele polimerowe; podawanie leków - badania; nanogels; polymer nanogels; drug administration - research