Systemy wirujące maszyn przepływowych małej i średniej mocy - Kozanecki, Zbigniew (Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji, 2008)
Zagadnienia konstrukcji i modelowania struktury wirującej maszyn przepływowych są przedmiotem zainteresowania wielu ośrodków badawczych i przemysłowych na świecie. Pomimo bardzo bogatej literatury związanej z tą tematyką, różnorodność konstrukcji maszyn przepływowych funkcjonujących w przemyśle oraz ich ciągły rozwój powodują, że wiele problemów pozostaje ciągle niewyjaśnionych i wymaga dalszych badań. Opis matematyczny niektórych zjawisk i oddziaływań związanych z funkcjonowaniem systemu wirującego maszyny przepływowej ma często charakter hipotez lub ujęty jest w ramy empirycznych formuł ustalonych i obowiązujących dla wąskiego zakresu przeprowadzonych badań eksperymentalnych. Dlatego interdyscyplinarna dziedzina budowy struktury wirującej maszyny przepływowej, gdzie zagadnienia mechaniki płynów i termodynamiki oraz dynamiki i wytrzymałości materiałów pozostają nierozłączne, stanowi duże wyzwanie dla projektantów i konstruktorów. Pojawianie się nowych klas maszyn oraz nowych możliwości, jakie przynoszą ze sobą nowoczesne materiały konstrukcyjne i nowe technologie wytwarzania, powoduje, że próba ujednolicenia i stworzenia obowiązującej spójnej metodyki konstruowania i modelowania struktury maszyny przepływowej jest prawdopodobnie mało realistyczna. Niniejsza praca stanowi próbę zarysowania aktualnych tendencji rozwojowych w dziedzinie projektowania i budowy oraz diagnostyki systemów wirujących maszyn przepływowych małej i średniej mocy ze szczególnym uwzględnieniem niekonwencjonalnych rozwiązań konstrukcyjnych. Te wybrane zagadnienia poparte zostały zrealizowanymi i funkcjonującymi w skali laboratoryjnej lub w skali przemysłowej przykładami zastosowań prezentowanych koncepcji lub rozwiązań konstrukcyjnych, które noszą znamiona rozwiązań nowatorskich lub niekonwencjonalnych. [...]
Praca została wydana w ramach Projektu Badawczego Zamawianego K 117 /T10/2005 „Zintegrowany dynamiczny system oceny ryzyka, diagnostyki oraz sterowania dla obiektów i procesów technicznych" (Akronim DIADYN), koordynowanego przez Instytut Maszyn Przepływowych PAN w Gdańsku.
Monograficzna seria wydawnicza Biblioteka Problemów Eksploatacji Redaktor naukowy: prof. dr hab. inż. Adam Mazurkiewicz
Keywords: maszyny przepływowe - badania; maszyny przepływowe - projektowanie i konstrukcja; wirująca maszyny przepływowa; systemy wirujące; system wirujący maszyny przepływowej; flow machines - research; flow machines - design and construction; rotating flow machine; rotating systems; rotating system of the flow machine