Drożdżewski, Mateusz2017-12-152017-12-152017Drożdżewski M., Dodatki do żywności a ogólnie pojęte bezpieczeństwo. W: VII Seminarium Studenckie. Bezpieczeństwo w inżynierii procesowej, Politechnika Łódzka - Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2017, s. 15-28, ISBN 978-83-7283-891-9.978-83-7283-891-9http://hdl.handle.net/11652/1751Opiekun naukowy: Głogowski, MichałW artykule zostały opisane dodatki do żywności oraz ich podział ze względu na zastosowanie technologiczne. Ponadto, zostaną omówione aspekty związane z niebezpieczeństwem stosowania wybranych dodatków do żywności. Do niebezpieczeństw tych zaliczono niebezpieczeństwo wynikające z samego procesu produkcji, takie jak przedawkowanie, niekontrolowany wyciek, zapylenie itp. Zostały omówione także wybrane zagadnienia z wpływu dodatków do żywności na zdrowie człowieka, w przypadku przedawkowania lub ich niedoboru. Na koniec tego artykułu omówiono metody zapobiegania nieumiejętnemu korzystaniu z dodatków do żywności oraz wyciągnięto wnioski.plDla wszystkich w zakresie dozwolonego użytkuFair use conditionbezpieczeństwo pracydodatki do żywnościwork safetyfood additivesfood constiuentsfood ingredientsfood additivesDodatki do żywności a ogólnie pojęte bezpieczeństworeferatLicencja PŁLUT License