Systemy pomiarowe we włókiennictwie - Krucińska, Izabella; Konecki, Włodzimierz; Michalak, Marina (Wydawnictwo Politechnika Łódzka, 2006)
W końcu dwudziestego stulecia nastąpiła rewolucyjna zmiana w podejściu do wykonywania pomiarów i w sposobie interpretacji wyników tych pomiarów. Jeszcze w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia nie można było sobie wyobrazić wykonywania większości pomiarów we włókiennictwie bez ingerencji człowieka. W wielu przypadkach właściwości wyrobów włókienniczych oceniano jedynie w oparciu o metody organoleptyczne, polegając na subiektywnym odczuciu oceniającego. Lata osiemdziesiąte przyniosły dynamiczny rozwój komputerowych systemów pomiarowych. Rozwój ten doprowadził do automatyzacji pomiarów, eliminując subiektywny wpływ oceny człowieka na ich wyniki. Rozwojowi baz wiedzy i systemów sztucznej inteligencji, jaki dokonał się w latach dziewięćdziesiątych, zawdzięczamy automatyzację interpretacji wyników pomiarów. Postęp w budowie systemów pomiarowych wynikał głównie z rozwoju elektroniki, automatyki i informatyki. Przystąpiono do budowy systemów modułowych, w których sama zasada dokonywania pomiaru w danym module często wywodzi się z klasycznych metod pomiarowych ukształtowanych na przestrzeni lat od czasów rewolucji przemysłowej. Jedyną różnicą w stosunku do metod klasycznych jest nowoczesna konstrukcja czujników pomiarowych, w których istnieje możliwość zamiany sygnału analogowego na cyfrowy. Zamiana ta znacznie przyśpiesza możliwość dokonywania obliczeń przy użyciu odpowiednich programów komputerowych. Dlatego też zrozumienie pracy poszczególnych modułów wymaga znajomości genezy powstawania danej metody pomiarowej. W opracowaniu tym w wielu wypadkach będziemy odnosić się do innych klasycznych podręczników z zakresu metrologii włókienniczej, w których idea danej metody pomiarowej została już znacznie wcześniej opisana. Zadaniem obecnego opracowania jest przedstawienie nowej koncepcji dokonywania pomiarów komplementarnych przy użyciu jednego systemu pomiarowego, tak aby otrzymać w krótkim czasie obiektywną informację o badanym obiekcie. Zagwarantowanie wysokiej jakości końcowego produktu wymaga uzyskania informacji w zakresie: jakości surowca - istotnej dla przędzalników, jakości przędzy - istotnej dla technologów płaskich wyrobów włókienniczych i o jakości płaskich wyrobów włókienniczych - istotnej dla producentów odzieży.
Keywords: włókna - pomiar; włókna - badania; systemy pomiarowe; włókiennictwo; wełna; fibers - measurement; fibers - research; measuring systems; textiles; wool