Bezinwazyjne badanie dróg moczowych - Chojnacka, Ewa (Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2021)
Politechnika Łódzka jest liderem projektu związanego z diagnostyką urologiczną u dzieci. We współpracy z Instytutem „Centrum Zdrowia Matki Polki” i Centrum Badawczo-Rozwojowym NETRIX SA powstanie innowacyjny w skali światowej System bezinwazyjnego monitorowania i diagnozowania czynnościowych zaburzeń dolnych dróg moczowych. Prace nad tym rozwiązaniem zostaną dofinansowane z NCBiR w ramach konkursu na projekty aplikacyjne. Uzyskana kwota dofinansowania to niemal 10 milionów złotych.
Artykuł zamieszczony jest w : Życie Uczelni : biuletyn informacyjny Politechniki Łódzkiej, nr 155, Luty 2021
Keywords: diagnostyka urologiczna u dzieci; zaburzenia dolnych dróg moczowych; bezinwazyjne badanie dróg moczowych; urological diagnostics in children; disorders of the lower urinary tract; non-invasive examination of the urinary tract